Voeding en inspanning

Door op 14-06-2014
  • 00Inleiding
  • 01Energiebalans
  • 02Voeding
  • 03Optimale voeding voor de inspanning
  • 04Glykemische index
  • 05Vochtinname
  • 06Voeding voor herstel
  • 07Praktische voedingsrichtlijnen voor inspanning
  • 08Voeding en krachttraining
  • 09Conclusie
  • 10Praktische handvatten voor patiënten in training
  • 11Reacties (0)

Samenvatting

Voldoende en vooral de juiste voeding is van groot belang voor het leveren en volhouden van inspanning. Het is bekend dat het prestatievermogen daalt door ondervoeding of een slecht voedingspatroon. Dat geldt niet alleen bij sportprestaties, maar ook bij inspanning door ouderen of cachextische of laagbelastbare patiënten. Een koolhydraatrijke voeding voor, tijdens en na inspanning is belangrijk om het prestatieniveau op peil te brengen en te houden en om optimaal te herstellen. Daarnaast is het belangrijk om het vochtverlies zo snel mogelijk te compenseren met eenzelfde inname aan extra vocht. Deze kennis is interessant voor de fysiotherapeut werkzaam in de sportgezondheidszorg én voor de fysiotherapeut die werkt met bijvoorbeeld ouderen of met cachextische of laagbelastbare patiënten.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Takken, T.
Thema Hoofdartikel
Accreditatie 1 accreditatiepunt
Publicatie 14 juni 2014
Editie Physios - Jaargang 6 - editie 2 - Editie 2, 2014

Leerdoelen

Na het lezen van dit artikel weet u:
•    wat een geschikt dieet is voor een wedstrijd;
•    welke voeding tijdens inspanning de prestatie verbetert;
•    welke voeding na de training belangrijk is voor het herstel.

Winkelmandje

Er zitten geen programma's in het winkelmandje